Ókor

Magazin

„A világ legrégibb” tóratekercsére találtak a Bolognai Egyetem levéltárában

2013. 07. 07. 20:13
tabel

Götz Andrea ♦

A világ legrégebbi teljes tóratekercsét találták meg a Bolognai Egyetem levéltárában, az illetékes szakértő szerdai állítása szerint a szöveg a 12. századból származik.
Az értékes báránybőr tekercset eddig 17. századinak vélték, és egyszerűen „kettes számú tekercs”-nek nevezték az egyetem könyvtárában.
Mauro Perani hebraista elmondta az AFP-nek, arra lett figyelmes, hogy a szöveg nem felel meg a 12. században hozott legfontosabb tóramásolási változtatásoknak.
„Rögtön gondoltam, hogy sokkal régibb” – mondta, hozzátéve, hogy szerepeltek benne olyan írásjelek, amelyeket a zsidó tudós és filozófus Moses Maimonides a 12. században betiltott.
Ez a Tóra a Bolognai Egyetem mintegy 30 zsidó kéziratának egyike volt, amelynek katalogizálását Perani idén februárban kezdte meg.
A tekercs ritkasága folytán egyedülálló. Ha egy tekercs megsérül, akkor szentségét is elveszíti, és mivel ezeket már nem lehet tovább használni, eltemetik őket” – mondta. „A tekercs kiváló állapotban maradt meg.”

A Bolognai Egyetem május 29-ei fényképe azt a tekercset mutatja, amelyről azt állítják, hogy a világ legrégebbi teljes tóratekercse.

A nácik és a fasiszták több tízezer tóratekercset pusztítottak el vagy használtak könyvkötésre – magyarázta Perani.
A legrégebbi eddig ismert tekercs 13. század végéről, ugyan létezik egy bibliakódex, amely 1008-ból származik és Szent Pétervárban található.
Az Olaszországban és az Egyesült Államokban végzett radiokarbonos kormeghatározás megerősítette Perani eredményeit, a kéziratot a a késő 12. és a korai 13. századra datálva.
Az ép tekercs 36 méter hosszú és 64 cm széles, és a jelentés szerint egy levéltáros 1889-ben rosszul osztályozta.
„Azt állította, hogy a szöveg furcsa és szokatlan megjegyzéseket tartalmazott. Nagyobbat nem is tévedhetett volna. A kézirat kitűnő minőségű” – mondta Perani.
A professzor szerint a tekercs a Bolognai Egyetemre egy a városban működő domonkos kolostorból került, valószínűleg azután, hogy Napóleon a 19. században feloszlatta az országban a szerzetesrendeket.
„Teljesen megszokott volt”, hogy a domonkos rendi szerzetesek birtokában legyenek egy régi Tórának, mivel a korai középkorban a keresztény és a zsidó tudósok között szoros volt az együttműködés – mondta Perani.
Bolognában régóta nagy számú zsidó közösség élt, az egyetemen pedig a 15. században kezdődött meg a héber oktatása.
Töredékeket már a 7. századból is ismerünk. A bolognai tekercs lehet a legrégibb, teljességében fennmaradt szöveg, amennyiben Peráninak igaza van.
A zsidó hagyományban a tóratekercseket nem keltezik.

A hír és a kép forrása: NewsDaily