Ókor

Magazin

A föníciai elefántcsont faragványok eredeti színe

2013. 06. 25. 11:24
tabel

Götz Andrea ♦

 

Arslan Tash (szó szerint „kőoroszlán”) föníciai városából származó híres elefántcsont faragványok ma színtelennek tűnhetnek, de 2800 évvel ezelőtt briliáns kék, piros és arany színekben ragyogtak –  tudósítanak a legújabb kutatások az ACS folyóiratában (Analytical Chemistry), több évtizedes találgatás után.
Ina Reiche és kollégái elmondása szerint ezek a faragványok meglehetősen ritkák, olyan múzeumokban találhatók, mint a Louvre, és a művészettörténészek a korszak legszebb elefántcsont faragványainak tartják őket.
A kutatók régóta feltételezték, hogy az oroszlánfejek, amulettek és más tárgyak eredetileg élénk színekben pompáztak, a mai visszafogott bézs és fehér árnyalatokkal szemben. Sokáig azonban nem volt megbízható módja a faragványokon található festéknyomok elemzésének, anélkül hogy az értékes tárgyakban kárt tennének.
A kutatók beszámoltak róla, hogy a biztonságos elemzés kék, piros és más festékpigmentek, valamint aranyozás nyomát mutatta ki. Amellett, hogy hozzájárult a föníciai faragványok jobb megértéséhez, az eljárás más tárgyi emlékek vizsgálatára is alkalmas. Ide tartozik az Elgin-márványok néven ismert tárgycsoport, amelyek eredetileg a Parthenon és az Akropolisz más épületeinek részét alkották.

A hír forrása: sciencedaily.com

A kép forrása: sciencedaily.com