Ókor

Magazin

Antike Welt 2013/1 – öltözködés – Ókori Kelet

2013. 04. 30. 15:41
tabel

Götz Andrea ♦

Az Antike Welt idei első számának központi témája az ókori öltözködés. Az Ókorportál olvasóinak négy tanulmányt mutatunk be; ezek közül az első a római, a második (alább bemutatandó) cikk az ókori keleti öltözködésről szól.

Astrid Nunn: Ókori keleti öltözködés
(Kleidung im Alten Orient – Ein kurzer Überblick)

A ruházkodás mellett a meztelenségnek is fontos szerepe volt az ókori Keleten, amely az idők során változott.
A kötény vagy lepelszoknya legrégibb férfi ruhanemű, a nők vállruhát hordtak. A mezopotámiai öltözködéshez l. részletesebben Kalla Gábor: Mezopotámiai öltözködés (Ókor, 2003/4).
Néhány foglalkozás megkövetelte a speciális a ruházat viselését, így a katonáké is. A Kr. e. 3. és 2. évezredben a katonákat bőr vállvédővel és sisakkal szerelték fel, amely valószínűleg szintén bőrből készült. Az 1. évezredben már megjelent a vassisak és láncing.
Az emberek és istenek egyaránt mezítláb jelennek meg az ábrázolásokon, azok azonban, akik hegyvidéken mozogtak, viseltek valamiféle lábbelit. A Kr. e. 1. évezredtől kezdve egyre több ilyen leképezést látunk: istenek, királyok, hivatalnokok, géniuszok fűzős bőrcipőt viselnek.
A ruházati cikkek előállításában fontos szerepe volt a lennek és gyapjúnak, ritkábban a pálmarostnak. Szín-ahhé-eríba egyik feliratában utalást tesznek egy gyapjas növényre, amelyet ma pamutnak vélünk.
A mintás kelmék már a Kr. e. 4. évezredben felbukkantak. A Kr. e. 1. évezredben geometriai, virágmintás vagy figurális díszítéssel is találkozunk, amelyek egy részét valószínűleg hímzéssel értek el.
A szászánida textíliákat az akkori világban széles körben ismerték. Mitologikus keveréklényeik hatottak a későbbi európai kultúrára is.