Ókor

Magazin

A Caligula helytartója Zsámbékon

2012. 05. 28. 22:02
admin

Többek közt Székely János darabja, a Caligula helytartója volt látható idén nyáron a Zsámbéki Színházi Bázison. Az 1972-ben írt színdarab 39–41-ben játszódik, s abban a pillanatban kezdődik, mikor Caligula parancsára Publius Petronius helytartónak be kellene vinnie a császár szobrát a Jeruzsálemi Templomba. A józan gondolkodású, intelligens helytartó döntés előtt áll, de nem tud dönteni: úgy szeretne eleget tenni a római császár parancsának, hogy azzal ne lázítsa fel maga ellen a tartományában élő zsidóságot.

A Caligula császár féktelen önkényuralma által meghatározott történelmi időszakot Albert Camus-höz hasonlóan Székely is etikai, filozófiai kérdések és dilemmák megfogalmazására használja fel, műve azonban Camus-énél jóval kevésbé tézisszerű, végig árnyalt, dinamikus és gondolatilag nyitott. A helytartó köré szerveződő, de több nézőpontot megszólaltató dráma a hatalom és az engedelmesség kérdéskörében egyre mélyebbre és mélyebbre ás, s végül meghagyja nézőnek/olvasónak a továbbgondolás lehetőségét és a következtetések megfogalmazását.

Az előadás nem csak azért érdemel figyelmet, mert remek színészek (Fodor Tamás, Nagypál Gábor, Tamási Zoltán, Tóth József, Kovács Krisztián, Király Attila és Huszár Zsolt) játszanak Szikszai Rémusz modern, s az egzisztencialista. gondolati drámát díszletekkel feloldani nem próbáló rendezésében, hanem mert a darabnak manapság mintha egyedül a színházi gyakorlat fogná pártját. Az irodalomtörténészek helyett elsősorban a rendezők, dramaturgok és a nézők érzik úgy, hogy a darab aktuális – tárgyából fakadóan legfeljebb a Nagy Reccs bekövetkezte vagy a Messiás eljövetele után nem lesz az -–, s talán nekik lesz köszönhető az is, ha Székely János neve bent marad illetve bekerül a magyar irodalmi kánonba, melynek jelenleg valahol a legszélén, az éppenséggel ismert, de soha újra nem gondolt szerzők között helyezkedik el.

Ismertető: Port

Kritikák: 7óra7  revizoronline

Zsámbéki Színházi Bázis