Ókor

Magazin

Luxustárgyak és rézfeldolgozás nyomai egy bronzkori ciprusi városban

2013. 09. 08. 14:04
tabel

Götz Andrea ♦

Hala Sultan Tekke bronzkori város (Kr. e. 1600–1100) korábban ismeretlen részeit tárták fel a Gothenburgi Egyetem régészei.
Többek között rézfeldolgozás és bronztárgyak készítésére alkalmas műhely maradványaira, luxus szövetek előállításának nyomaira, valamint Mediterráneumból és Közép-Európából importált kerámiákra és egyéb tárgyakra találtak.
A kutatók megállapították, hogy Hala Sultan Tekke bronzkori kultúrája fontos szerepet játszott a Mediterráneum keleti térségében. Ciprus nemcsak a helyi, hanem a távolsági kereskedelemnek is jelentős állomása volt. A város ezenkívül nagyobb területet ölelt fel, mint korábban gondolták, így a bronzkori Mediterráneum legnagyobb városai közé lépett elő.


A feltárást talajradar segítségével tett geofizikai felmérés előzött meg, amelynek során jelentős mennyiségű rézércet és -salakot mutattak ki.
A műhely melletti lakónegyedekben helyi és mükénéi, valamint a Levantéből származó kerámiaedényekre bukkantak. Előkerült továbbá egy díszes bronzbross, amely eredete valószínűleg Észak-Itáliába vagy Közép-Európába tehető (Kr. e. 1200 tájékán), emellett egy egyiptomi fajansztál, harcosokat és vadászokat ábrázoló pecséthengerek, valamint állat-, ember- és istenfigurák (Kr. e. 1400–1175) is.
A feltárást vezető Fischer szerint a leletek nemcsak a bronzkori népek nagy fokú mobilitására szolgálnak bizonyítékkal, hanem a tengeri népek vándorlását is alátámasztják (Kr. e. 1200).

A Gothenburgi Egyetem oldala itt elérhető.

A hír és a kép forrása: ScienceDaily.