Ókor

Magazin

Mükerinosz Egyiptomban

2013. 07. 11. 17:06
tabel

Götz Andrea ♦

A Tel Hazor Nemzeti Parkban, északra Galileai-tengertől, a Jeruzsálemi Héber Egyetem régészei egy szfinx töredékére bukkantak, amely a piramisépítő fáraók egyikének állít emléket.
Az egyiptomi eredetű szfinxtöredéken egy Mükerinosz nevét tartalmazó felirat olvasható. Mükerinosz (ered. Menkuaré) a Kr. e. 3. évezredben uralkodott és a gízai piramisok építői közé tartozik.
A haṣori lelet egyedülálló jelentőségű, mivel a világon egyetlen más Mükerinosz-szfinx sem ismert, ezenkívül a Levante területén nem található más fáraót ábrázoló szfinx sem. A felirat alapján a szfinx valószínűleg Héliupoliszból származik.

A szobortöredék Haṣor Kr. e. 13. századi pusztulási rétegéből került elő. A régészek szerint nem valószínű, hogy a szobrot Mükerinosz uralkodása alatt szállították volna Haṣorba, hiszen nincs bizonyíték arra, hogy Egyiptom és Kánaán a Kr. e. 3. évezredben egymással kapcsolatban állt volna. Valószínűbb, hogy a szobrot a kánaáni eredetű hükszósz dinasztia idején, a Kr. e. 2. évezredben hozták Kánaánba. A másik lehetőség szerint ajándékként érkezhetett a Kr. e. 15–13. században Kánaánba, amikor egyiptomi fennhatóság alatt állt.
Haṣor UNESCO Világörökségi terület, Izrael legnagyobb lelőhelye a “bibliai régészet” szempontjából. Lakosságát a Kr. e. 2. évezredben 20 000 főre becsülik, ami az egész régió legnépesebb és legjelentősebb városává tette. A várost Salamon újjáépítette és megerősítette, Áháb és II. Jeroboám idején virágzott, Kr. e. 732-ben az asszírok pusztították el.

A hükszószokról olvashatnak a Megjegyzések az ókori Kelet kronológiájához c. cikkben, Mükerinoszról és a hozzá kapcsolódó érdekes történetről Az óegyiptomi borról-ban.

Lásd még erről: Híradó.

A hír és a kép forrása: ScienceDaily