Ókor

Magazin

Ókori egyiptomi tárgyak meteoritvasból

2013. 06. 26. 15:04
tabel

Götz Andrea 

Az Open University (OU) és a University of Manchester kutatói bizonyítékot találtak rá, hogy az ókori egyiptomiak meteoritvasból szimbolikus kiegészítőket készítettek halottaik számára.
A bizonyítékot egy vasgyöngyökből álló lánc szolgáltatja, amelyet 1911-ben a Kairótól kb. 70 km-re délre található Gerzeh temetőben ástak ki. A tárgy keletkezését Kr. e. 3600 és 3350 közöttre datálják, vagyis több ezer évvel előzi meg az egyiptomi vaskort. A gyöngyök anyagát eredetileg is meteoritból származó vasnak tartották nikkelben gazdag összetétele miatt. Ezt az elgondolást azonban a 80-as években megkérdőjelezték, a kutatók úgy vélték, hogy az ókori meteoritvasból készült tárgyak valójában a kezdetleges ötvözési eljárások termékei.
Ezután a gerzehi láncot, amely még mindig az egyiptomi vashasználat legkorábbi emléke, a Manchester Museum az OU és a Manchester’s School of Materialsnak további vizsgálatra adta kölcsön . A kutatók elektronmikroszkóppal és CT-vel elemezték a gyöngyöket, hogy ki tudják mutatni nikkelben gazdag összetételük alátámasztja a meteoritvas elméletét.

„A kutatás világossá teszi, hogy a modern technológia alkalmazásával ókori tárgyak kutatásában nemcsak a meteoritok anyagát ismerjük meg jobban, hanem azt is, hogy milyen szerepet játszottak ezekben a kultúrákban” – mondta Diane Johnson, az OU munkatársa és a kutatás vezetője.
A meteoritvas különleges jelentőséggel bírt az ókori egyiptomi kultúrában, a vas égi eredete, de a korai vaskohászatban betöltött szerepe miatt is.
Dr. Joyce Tyldesley, a University of Manchester egyiptológusa így magyarázta: „Ma a vasat elsősorban praktikus, de unalmas fémnek látjuk. Az egyiptomiak úgy tekintettek rá, mint valami ritka, gyönyörű dologra, amely az égből hullott alá, és ezért mágikus tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Ezért apró, szép, vallási jelentőséggel bíró tárgyakat készítettek belőle, amelyek olyan fontosak voltak, hogy a halottaik mellé ilyen anyagból készült tárgyakat is temettek.”
Philip Withers, az anyagtudomány professzora a University of Manchesterről: „A meteoritok mikrostruktúrája különleges és egyedi kémiai jegyeket mutatnak, mert rendkívül lassan hűltek le, ahogy az űrben haladtak.”

A tanulmány Meteoritics and Planetary Science folyóiratban jelent meg.

A hír és a kép forrása: sciencedaily.com