Ókor

Magazin

Üveggyöngyök mesélnek a római kori iparról és kereskedelemről

2013. 08. 14. 13:29
tabel

Götz Andrea ♦

A Mainzi Egyetem kutatói ókori üveggyártási technikákat derítettek fel, amelyekkel mázas üveget állítottak elő.
Bajorországban, a valamikori Rhaetia provincia területén, ókori üveggyöngyöket találtak, amelyek nyersanyaga nyilvánvalóan nem a térségből származik.
A következtetésre a Johannes Gutenberg Egyetemen végzett kémiai elemzés után jutottak. Az összesen 42, négy különböző ásatási területről előkerült üveggyöngy közül 38 a római császárkor korai (Kr. u. 30–60), négy pedig kései időszakából származik (Kr. u. 4. század).
Barbara Karches, a Johannes Gutenberg Egyetemen Nukleáris Kémiai Kutatóintézetének munkatársa elmondta, a gyöngyök mind nátronüvegből készültek. A nátrium jelenléte arra utal, hogy az üveget szikes vizek közelében állították elő. A kutatás a korabeli ipar, technológia, kereskedelem és életmód tekintetében is sok újdonsággal szolgált.

A gyöngyök többsége Oberammergau közeléből, egykori rhaetiai területről került elő, kultikus kontextusban. A gyöngyök olyan elváltozásokat mutatnak, amelyek áldozati szertartásra utalnak. A vizsgálat kiderítette, hogy a nátronüveg nátriumoxid tartalma mintegy 20%. Ez azt jelenti, hogy az üveg nyersanyaga, vagy akár maga a késztermék, szikes tó közeléből származik, mint pl. az egyiptomi Wadi El Natrun.
Az ókori üvegkészítők nem tudták elérni a tiszta homok 1800 °C-os olvadáspontját, ezért folyósítószert adtak a keverékhez, hogy csökkentsék az olvadáspontot. Ezt a feladatot legtöbbször a kálium vagy nátrium töltötte be.
A gyöngyök némelyike kitűnik élénk színével. A kobalt a kék és a fekete, a réz a zöld, a mangán a lila, a vasoxid pedig a barna színért felel.
A gyöngyök szokatlanul magas ezüsttartalma, amely a kétfázisú gyártási eljárás eredménye, meglepte a kutatókat – a gyöngyök üvegmagját vékony ezüstréteggel vonták be, majd egy újabb üvegréteget vittek fel rá.

A hír és a kép forrása: ScienceDaily.

Az egyetem oldala ITT elérhető.