Ókor

Magazin

Wolfgang Zwickel az ókori Palesztina történeti topográfiájáról – beszámoló

2013. 05. 01. 17:50
tabel

Weszprémy Gábor ♦

2013 áprilisában hatodik alkalommal látogatott Magyarországra a PPKE BTK Ókortörténeti Tanszékének vendégeként Wolfgang Zwickel, a mainzi Johannes Gutenberg Universität professzora azzal a céllal, hogy a németországi kutatási módszerek szerint dolgozzon együtt a magyar egyetemistákkal, illetve, hogy a német kutatási eredményekről tartson előadást a hazai hallgatóknak. A magyarországi felsőoktatást a PPKE BTK, az ELTE BTK és az EHE diákjai képviselték.
A kétnapos blokkszeminárium központi témája az ókori Palesztina történeti földrajza volt, különös hangsúlyt helyezve a térségen átvonuló hadseregek után maradt városlistákra. Az első felvonásban az ókori Palesztina térbeli dimenziójáról tartott előadást a professzor. A részletes, régiókra lebontott bemutató célja lényegében az volt, hogy kiemelje a történeti földrajz alkalmazásának fontosságát az ilyen és ehhez hasonló kérdések vizsgálatában. Az ókori Palesztina hegy- és vízrajzi áttekintése során így különös hangsúlyt fektetett arra – és így be is vonta a hallgatóságot –, hogy rámutasson, és a diákokat is rávezesse az alkalmas útvonalak, területek megtalálására. Az így interaktívvá tett előadásban az előadó és a hallgatóság együtt tisztázták a halászó, gyűjtögető, vadászó, földművelő életmódhoz, illetve a katonai, kormányzati szempontból is kulcsfontosságú területek attribútumait.
A második napon az egyiptomi feliratok kerültek górcső alá. Az előző, inkább elméleti nap után ezúttal még inkább az interaktivitáson volt a hangsúly. Zwickel a városokra koncentrálva igyekezett egy-egy hadjárat útvonalát bemutatni, majd a Sesonk fáraó Kr. e. 10. századi hadjárata során érintett városokat kellett a térképen feltüntetni. A kirajzolódott háló alapján következtetéseket levonva a hadjárat útvonalát kellett megrajzolni.
Összegzésében a professzor örömét fejezte ki, hogy ismét közénk látogathatott. Mi pedig reményünket fejeztük ki, hogy jövőre is lesz alkalmunk találkozni vele egy hasonló óra keretei között is. Jövő évi közös óránk címe: The kings of ancient Israel in the light of archaeology.

A kép forrása: faz.net