Ókor

Magazin

Barry Strauss: Spartacus háborúja – ajánló

2022. 09. 08. 13:14
tabel

Barry Strauss: Spartacus háborúja

Budapest: Peko Publishing, 2022

Szerk.: Sisák Gábor

Ford.: Simonkay Zsuzsanna

Kr. e. 73-ban addig soha nem látott eseménysorozat vette kezdetét a Római Birodalomban. Egy kisebb csoport gladiátornak sikerült megszöknie a Vezúvtól nem messze fekvő szálláshelyéről; fegyverzetük ekkor még nem állt másból, mint néhány, helyben zsákmányolt konyhai eszközből. A vezetőjük viszont egy rendkívüli személyiség volt: Spartacus. Annyira rendkívüli, hogy alakja köré legendák szövődtek, amelyek mind a mai napig hatnak; később forradalmárok indultak a neve alatt harcba, de hollywoodi szuperprodukció is készült róla.

Spartacusnak ezzel a szökött gladiátorokból, rabszolgákból és egyéb lázadókból álló, egyre növekvő seregével két évig sikerült sakkban tartania a Római Birodalmat, egymás után mérve vereséget az ellene küldött seregekre. Rendkívüli taktikai és vezetői képességeinek köszönhetően többször is sikerült reménytelennek tűnő helyzeteket megfordítania. A római politikai-katonai elit kezdetben bénultan és értetlenül állt az események előtt. Végül Spartacus méltó ellenfélre akadt Crassus személyében, aki az egyik legambiciózusabb és egyben legcinikusabb római vezető személyiség volt.

Ebben a könyvben minden benne van, amit Spartacusról tudni lehet. A szerző, aki az ókori hadtörténet neves kutatója, a fennmaradt források teljességére, régészeti kutatásokra, történelmi rekonstrukciókra, valamint saját, a rabszolgavezér által egykor meghódított itáliai vidéken végzett terepmunkáira alapozva élvezetesen és részletesen meséli el a felkelés drámai két évének történetét. Sőt még ennél is többet, mert eközben Spartacus seregét követve bejárjuk szinte egész Itáliát Capuától kezdve az Alpok lábáig és délre egészen a Messinai-szorosig, és sok mindent megtudunk a késő köztársaság korabeli római állam és társadalom működéséről, gallokról, thrákokról, Róma háborúiról, a gladiátorok életéről. A tudományos igényességgel megírt mű külön erőssége a szereplők, különösen Spartacus és Crassus plasztikusan megrajzolt alakja s a helyenként kifejezetten regényszerű leírása az eseményeknek. Ahol a források hiányosak vagy épp ellentmondásosak, a szerző a szakterületen szerzett tudásának és tapasztalatainak segítségével hihetően egészíti ki és teszi színesebbé a történetet, melynek köszönhetően olvasásakor élményszerűvé válik a történelem, s az olvasó nemcsak új ismeretekkel gazdagodhat, hanem észrevétlenül maga is bevonódik a korabeli Róma világába.

A magyar fordító, Simonkay Zsuzsanna, a kötet szakmai ellenőrzését is elvégezte.

(Ókorportál)