Ókor

Magazin

HIK: Latinverseny home office-ban

2021. 05. 24. 15:39
tabel

A rendkívüli helyzetre való tekintettel a verseny történetében először (és remélhetőleg utoljára) online rendezték meg a Horváth István Károly Ókortudományi és Latin Nyelvi Verseny 2020/21-es évadát.

Az SZTE BTK Klasszika-filológiai és Neolatin Tanszéke által immár közel két évtizede minden tanévben megrendezett verseny komplex tudást mér: a versenyzőknek a három fordulóban egy nyelvtani teszt és egy előre megadott kategóriákból összeállított műveltségi feladatsor mellett egy latin szöveget is le kell fordítaniuk magyarra.

Mindezek alapján alakul ki a végeredmény, melyet hagyományos esetben a szegedi döntő megírását követően néhány órával hirdetnek ki a verseny szervezői. Erre ezúttal az online megrendezett zárófordulót követően egy héttel került sor: Kasza Péter alapító szervező és Nagyillés János tanszékvezető beszédeit követően a két kategória első 10-10 helyezettjét díjazták. A minores legjobbja az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium tanulója, Nagy Piroska tanítványa, Rózsa Simon Péter lett, méghozzá fölényesen, míg a maiores kategóriát Péli Ágota tanítványa, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja, Szőcs Áron nyerte.

„Utólag bevallhatom, az év elején sokat vívódtunk, hogy megrendezzük-e a versenyt a jelenlegi körülmények között, de az általunk megkeresett felkészítő tanárkollégák, akiket a szokottnál is nagyobb köszönet illet, egyöntetű pozitív visszajelzése után nem volt kérdéses, hogy home office-üzemmódban is meg kell rendezni a HIK idei évadát. Hogy igazuk volt, az bizonyítja mindennél jobban, hogy az elmúlt két év csökkenő tendenciája épp most fordult meg a jelentkezők számát illetően, ami a középiskolai latinoktatás helyzetét tekintve rendkívül nagy örömünkre szolgált” – sommázta az évad tapasztalatait Gellérfi Gergő, a verseny főszervezője, aki azt is kiemelte: külön köszönet illeti a Szegedért Alapítványt, amely támogatásával lehetővé tette a helyezettek díjazását.

(Ókorportál)